Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Turistické lokality na Srí Lance

Místo, kde můžete naleznout stopy dávných civilizací, pocítit vliv buddhismu i obdivovat pestrobarevnou a ojedinělou přírodu. Tohle všechno dostal tenhle ostrov do vínku. I přesto, že byl v minulosti sužován nepřízní osudu i přírodních katastrof, má návštěvníkům stále co nabídnout, a že toho není zrovna málo!

 

Adam’s Peak

neboli Adamova hora, je opředena křesťanskou legendou, která praví, že právě zde Adam vkročil ihned poté, co byl seslán na zem. Myslel, že znovu nalezl ráj a jako symbol pokání, kdy se rozhodl stát 1 000 let na jedné noze, je na vrcholu hory otisk jeho chodidla.

Buddhisté mají rovněž svou legendu, která se váže k tomuto nadmíru zajímavému místu. Přisuzují totiž otisk chodidla svému Buddhovi. Snad i díky tomu je tato hora nazývána Srí Pada – posvátná stopa.

Hinduisté mají taktéž svou vizi. Věří, že otisk vtlačil do kamene bůh Višnu, když byl vtělen do prince Rámy, který osvobozoval svou manželku ze zajetí.

Cesta k vrcholu hory Adam´s Peak není vůbec snadná – budete totiž muset zdolat nespočet schodů (cca 4600), avšak nebojte se, cesta je lemována i mnohými místy, kde si budete moci odpočinout. Ideálním obdobím pro návštěvu této majestátné hory, se zdá býti údobí od prosince do dubna. V tomto období na horu zavítá až 200 000 poutníků!

Anuradhapura

Vítejte na nejslavnějším srílanském historickém místě! Kromě toho, že se město může pyšnit nálepkou nejstaršího a nejdéle existujícího královského města ostrova, najdete tady i mnoho dalších unikátů. Na mysli máme především monumentální dagoby, jež jsou vystavěny z nepálených cihel, a nebo posvátný strom Bo, který je údajně nejstarším stromem na světě.

Ruiny Brazen Palace se nachází kousek od posvátného stromu Bo. Název paláce je inspirován jeho bronzovou střechou – braze. Braze Palace byl původně kolosální palác o devíti poschodích, kde bylo zhruba tisíc ubytovacích míst pro mnichy a učedníky. V současné době po této impozantní stavbě zbylo však jen 1600 osamocených pilířů.

Národních parků a rezervací je na Srí Lance opravdu hodně. Mnohé z nich jsou lákadlem pro nejednoho turistu. Proto si pojďme některé významné parky představit.

Colombo

Colombo, Srí LankaHlavní město státu Srí Lanka kde žije zhruba 1,6 milionu obyvatel, je politickým, ekonomickým i kulturním střediskem. V severní části města mohou turisté obdivovat britské pevnosti a další památky koloniální architektury. Již výše zmíněná pevnost Galle je zařazena na seznamu památek UNESCO. V městě můžete počítat s rozsáhlým veřejným dopravním systémem, kterému dominuje doprava autobusy.

Nábožensky založení návštěvníci zcela jistě obhlédnou i St.Paul ‘s Church Milagiriya, jeden z nejstarších kostelů na Srí Lance. V tomto městě se taktéž nachází jeden z nejrušnějších přístavů na Srí Lance, Colombo Harbour.

Gal Oya

Tento izolovaný národní park je útočištěm pro slony, leopardy, jeleny, medvědy a vodní buvoly. Chcete-li nerušeně pozorovat přítomnou faunu, doporučuje se pronajmutí lodičky a poklidné plutí na jezírku.

Hortovy pláně

Tato unikátní náhorní plošina leží v kopcovité rovině a poskytuje tak útočiště mnohým rostlinám i živočichům.
Oblasti dominují Kirigalpotta a Totapola, tedy druhá a třetí nejvyšší hora ostrova. Plošina je ukončena prudkým srázem, který je příznačně nazýván jako „Konec světa“ a je objektem zájmu mnoha turistů.
Cyklisté mohou celou plošinu projekt přes stezky a odpočinout a nabrat síly mohou u vodopádu Baker´s Fall.

Nuwara Eliya

Tato horská oblast je královstvím nejlepšího srílanského čaje! Obdivujte domy, které byly postaveny v dobách koloniální éry, i typicky anglické domečky, jež jsou obklopeny krásnými zahradami. Určitě vás zaujmou i vodopády, golfové hřiště nebo na růžovo natřená budova pošty. Městečko je známé rovněž jako centrum pěstování zeleniny. Proslulé jsou i místní sinhálské oslavy Nového roku.

Polonnaruwa

V minulosti bylo tohle město druhým královským sídlem. Můžete zde díky tomu obdivovat budovy, které byly vystavěny již v sedmém století . Za rozkvět města se v dávných dobách zasloužil panovník Parakramabahu I, který tady nechal vybudovat krásné parky, stejně jako mohutné budovy či nádrž Parakrama Samudra.
Doporučuje se brázdit silnice tohoto města na kole a spojit tak příjemné s užitečným. Prozkoumat můžete například ruiny královského paláce Royal Palace a nebo Council Chamber, ve kterém se kdysi nacházel královský trůn ve tvaru lva.

Polonnaruwa, Srí LankaZa ojedinělý úkaz můžeme považovat kolosální kámen Gal Pota, do nějž byla vytesána kniha. Podobizna knihy se může pyšnit i neobvyklými rozměry – měří devět metrů, široká je jeden metr a váží neuvěřitelných dvacet pět tun!

Satmahal Prasada je kuriózní stavba, jejíž původ je tak trochu neznámý. Avšak spekuluje se o tom, že kambodžský vliv byl pro tuto stavbu rozhodující. Co je na ní tak unikátního? Nejspíš její vzhled – je totiž sestavena ze šesti chátrajících poschodí ve tvaru pyramidy.

Sinharaja National Heritage Wilderness Area

Seznamte se s chráněnou oblastí, která je jednou z nejdůležitějších rezervací, protože je posledním místem na Srí Lance, kde přirozeně vyrůstá deštný prales s bohatou faunou a florou. Zároveň je posledním útočištěm lvů.

Yala West – Tuhuna National Park

Vítejte v jedné z nejnavštěvovanějších rezervací ostrova. Nechte se obklopit dechberoucí krajinou, která je tvořena zvláštními skalními útvary, lagunami, jámami naplněnou vodou, trnitými křoviskami a mýtinami.
Yala bývá často nazývána jako království zvířat a zdá se, že tento přívlastek je víc než příznačný – můžete tady totiž vidět jak slony, tak leopardy, medvědy, krokodýly, jeleny, buvoly, pávy, lenochody, divoká prasata či ptáky.

Při návštěvě Srí Lanky byste měli zavítat i do některé ze „zahrad koření“. Během prohlídky se totiž dozvíte mnoho zajímavosti, které se vám mohou v budoucnu hodit. Kromě toho, že se vám dostane nových pouček, budete si zde moci zakoupit i některé léčebné produkty. Abyste nekupovali takzvaně „zajíce v pytli“, budou vám všechny výrobky nejprve předvedeny. Kromě léčebných mastiček či prášků si můžete domů odvést i tradiční srílanské koření, které je dominantou místních pokrmů. Proč si v české kuchyni nenavodit pocit exotična, že?

Nebaví vás polehávání ve zlatavém písku a raději si se vydáte za turistikou nebo na vrcholek hor? I těmto vašim potřebám Srí Lanka beze zbytku vyhoví.


 

Čtěte další články o Srí Lance!

Aktuální nabídka zájezdů na Srí Lanku



 

 
Tagy: , , , , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist